OYUN TERAPİSİ NEDİR?
01 Şubat 2020
Oyun terapisi çocukların oyunu ve oyuncakları kullanarak kendilerini ifade edebildiği gelişimsel bir terapi sürecidir. Çocuklar, kendilerine güvenli bir ortam sunan eğitimli bir oyun terapisti ile istedikleri şekilde oynayabilmeleri için cesaretlendirilirler. Bu süreçte, çocuklara duygusal sorunlarını ifade edebilmeleri için değişik çeşitte birçok oyuncak sunulur. Çocukların kendilerini sanat ve drama içeren oyunlar yoluyla ifade edebilmeleri için fırsat yaratılır.
Oyun ve oyuncaklar kullanılarak çocuklar ile iletişim kurmaya, sorunları çözmelerine ve olumsuz davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olunur.
Oyun terapisi çocukların;
- * Yaşadıkları dünya hakkında öğrenmelerine
- * Duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine
- * Zihinsel ve fiziksel becerilerini geliştirmelerine
- * Etkili sosyal beceriler geliştirmelerine
- * İlişkilerde güçlü bağlar kurabilmelerine yardımcı olur.
Oyun terapisi, çocuğun geçmiş ve bugün yaşadığı deneyimlerdeki çeşitli etkenlere bağlı olan bir süreçtir.
En önemli iki etken, çocuğun gelişimsel dönemi ve terapi sürecindeki yaşıdır. Diğer bir etken ise çocuğun yaşadığı sıkıntının derinliğidir. Oyun terapisi, genellikle haftada bir ya da iki kez olmak üzere birkaç oturumdan birkaç aya kadar sürebilir. Çocuklar oyun terapisti ile oyun odasında geçirdikleri zamanı, “yalnızca oyun oynadık” diyerek açıklayabilirler, fakat bu süreçte çocuklar yeni rolleri ve davranışları öğrenirken, kendileri için sorun oluşturan durumlarla başa çıkma yollarını keşfederler.
Terapi sürecinde terapinin etkinliğini sağlamak için nelere dikkat edebilirim?
- * Çocuğun terapi görüşmelerine düzenli olarak gelmesini sağlayın.
- * Görüşmelerin sonunda ona neler yaptığı hakkında soru sormayın. Açıklama yapma zorunluluğu çocuk üzerinde baskı yaratabilir.
- * Terapi görüşmelerinde ne yapması gerektiği ve hangi konuları anlatacağı konusunda onu yönlendirmeyin. Ancak kendini hazır hissettiğinde istediği konuları kendi hızıyla terapide çalışmaya başlar.
- * Çocuğunuzla ilgili anlatmak istediklerinizi çocuğun görüşmesinde değil, ayrı bir anne baba görüşmesinde paylaşmanız onu daha çok rahatlatacaktır.
- * Terapide iyileşme sürecine girmeden önce çocuğun yaşadığı sıkıntılarda artış görülmesi doğaldır. Aklınıza takılan konuları çocuğunuzun terapistine sormaktan çekinmeyin.